Från hösten 2018 kommer vi inte erbjuda Skrivarlinjen längre!
Vad är skrivarlinjen?

Skrivarlinjen är för dig som vill prata om texter med intresserade likasinnade, nå ut med ditt skrivande, hitta ditt språk, ditt uttryck.

Skrivarlinjen är för dig som vill ha hjälp och stöd av pedagoger och verksamma författare.

Skrivarlinjen är för dig som vill ha tid och utrymme att verkligen testa hur stor del av ditt liv skrivandet ska ta.

Skrivarlinjen är en ettårig kurs med möjlighet till ett andra och ett tredje år.

Vad gör jag i årskurs 1?

Du testar att skriva i olika genrer, du lär dig hantverket och du blir en bra läsare, både av andras och dina egna texter. Du lär dig stå för dina texter på scen.

Skrivarverkstad
Vi delar in året i tre delar. Inledningsvis arbetar vi med dikt – bundet/obundet, rim och rytm, lek och allvar. Därefter arbetar vi med ett kortfilmsprojekt, där du lär dig hur man skriver manus. Det andra diktpasset, som innebär en fördjupning i ett pågående projekt. Vårterminen ägnas åt prosan. Vi tittar på komposition, berättarperspektiv, karaktärsbeskrivning, rytm. Hur bygger man en novellsamling? Hur håller man tråden i en roman?

Textsamtal
Varje vecka skriver du en veckouppgift, som distribueras till och läses av övriga deltagare i mindre grupper. Detta är den väsentligaste delen av kursen – här blir din text behandlad av intresserade och aktiva läsare. Du lär dig ge och ta konstruktiv kritik, du blir en säkrare skribent och en bättre läsare.

Scenframställning
Att läsa inför publik – hur vågar man? Hur gör man? Vad läser man? Vi tränar tanke och teknik, röst och avslappning. Uppläsningar på och utanför skolan ingår.

Antologi
Under vårterminen ställer vi samman material som producerats under kursen i en antologi. Tidigare antologier kan beställas. Dessa kan ge dig en fingervisning om huruvida nivån på kursen passar dig.

Prag
På våren gör vi en resa till Prag. Vi stannar borta en vecka, vi besöker såväl turistfällor som mer okända delar av staden och vi skriver naturligtvis hela tiden.

Vad gör jag i årskurs 2?

Du arbetar på ett eget projekt med hjälp av handledare och kurskamrater. Kanske påbörjade du ett större projekt i ettan, och du vill ha hjälp och utrymme att färdigställa materialet. Du träffar en verksam författare vid två tillfällen under året, som läser och samtalar kring din text.

Vad gör jag i årskurs 3?

Kanske har du gått ettan och tvåan hos oss på skrivarlinjen tidigare. Men det är inte ett krav. Kanske har du ett skrivprojekt på gång. Kanske vill du ingå i en grupp likasinnade plus handledare som textsamtalar en förmiddag varannan vecka. Du har förmodligen slut på folkhögskole-CSN, så kursen är på halvfart. Nu finns det inga skäl att inte ta tag i den där romanen till hösten. Eller diktsamlingen. Eller filmmanuset. Tillsammans med ansökan skickar du en beskrivning av ditt projekt och ditt mål med kursen.

”Året på Albins Skrivarlinje var ett av de bästa åren i mitt liv. Jag kunde ägna mig åt skrivandet på heltid tillsammans med andra människor som brinner lika mycket för det. Det var som att hitta hem. Albins kan allt om skrivande och vet hur de ska lära ut det på ett sätt som känns lekfullt och tillåtande. Samtidigt tas det på blodigt allvar. Året på Skrivarlinjen lärde mig att hitta en slags grundinställning till skrivandet där det viktiga är att prova, utforska och uppmuntra, och det använder jag idag i min vardag när jag fortsätter att skriva på egen hand. Jag älskade den fina och familjära atmosfären på skolan där folk bryr sig om varandra och alla har en plats, ingen försvinner i mängden. Förutom minnen för livet fick jag vänner för livet. Och förresten, kanske viktigast av allt. Jag hade roligt. Så himla, himla roligt! Så sök till Skrivarlinjen. Du kommer aldrig att ångra dig, aldrig!”

Karin Paul (Skrivarlinjen 2015-2016)

Jag vill veta mer!

Gå till www.skrivarlinjen.se! Där kan du se vilka som går på skrivarlinjen just nu, vilka skrivare som har blivit publicerade samt en massa annat.
Kolla också in Albins skrivarlinje på Facebook: www.facebook.com/skrivarlinjen/

Kontakta lärarna:
Paul Ström, paul.strom@albins.nu
Elin Nilsson, elin.nilsson@albins.nu

”Det var en skräckblandad förtjusning att komma från inrutad skolgrammatik till en skrivarutbildning där gränserna för vad som är rimligt att skapa med ord ritades om. Eller snarare upphörde, på ett bra sätt. Uppfriskande var det att utforska mitt eget skrivande genom andras texter och uttryck, att bli utmanad i att skala av, lägga på, och tänja ut såväl text som tankebanor. I princip allt som behövdes för att ta ett språng ut i upptäcktsskrivandet fick jag på Skrivarlinjen, samtidigt som det alltid kändes okej att komma tillbaka till utgångspunkten, men då med nya perspektiv.”

Elin R. Fransson (Skrivarlinjen, 2010-2012)

”Att gå skrivarlinjen är det bästa beslut jag tagit i hela mitt liv. Den fick mig att tro på mitt eget skrivande och min förmåga att utmana det. […] Det pedagogiska upplägget lurar en till att våga skriva på ett sätt man inte trodde var möjligt och Anne och Palle är de mest förtroendeingivande och kompetenta skrivarpedagoger jag någonsin träffat.”

Vilska Lindgren (Skrivarlinjen 2009-2011)

”Jag har blivit ombedd att besvara frågan vad skrivarlinjen har betytt för mig. Jag skulle vilja vända på frågan: vad har skrivarlinjen inte betytt för mig? Skrivarlinjen har inte lärt mig att knyta skorna, namnen på Hallands floder, att gå och lägga mig i tid på kvällen eller att läsa bibeln som fan själv. Allt annat är under förhandling.”

Dennis Andreasson (Skrivarlinjen 2014-2015)

”Att gå på skrivarlinjen var den bästa gåvan jag gett mig själv. Lustfyllt, roligt, allvarligt; samtalen om skrivande och litteratur som kunde gå från sci-fi och vampyrers matvanor till samtiden och vad det är att vara människa.  Jag lärde mig att sätta igång mitt skrivande och ta min skrivande röst på allvar, och att metodiskt samtala om skrivarprocesser, att stötta och hjälpa varandra att förfina och mejsla fram nytt i varandras texter.” 

Liisa Linna (Skrivarlinjen 2013-2015)

Paul Ström

Skrivarlinjen
paul.strom@albins.nu


Elin Nilsson

Skrivarlinjen
elin.nilsson@albins.nu